Naar inhoud

U bent hier: Cultuur Nieuwpoort > Binnenkort > 28/04 - Erfgoeddag

Print

Erfgoeddag

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de negentiende editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 de schijnwerpers op vakmanschap. In Nieuwpoort kun je deelnemen aan een lezing en allerhande workshops: 

Visnetten breien (workshop)

Visnetten

De Nieuwpoortse vissers zijn zeer behendig in het breien van netten. Dat moet wel want het kan altijd dat een net vlug hersteld moet worden op zee. Visnetten kun je tegenwoordig kopen, maar vroeger maakten de vissers alles zelf. Tijdens deze workshop met visser Noel Dugardein ga je zelf aan de slag. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Locatie: stedelijke Vismijn, zaal Verbanck

Schrijf je hier in voor de workshop van 10u.

Schrijf je hier in voor de workshop van 14u.

Kantklossen en breien (workshop)

Kantklossen

Breien en kantklossen? Hoe doe je dat eigenlijk en wat kun je er allemaal mee maken? Onder begeleiding van KVLV Ramskapelle leer je de basistechnieken, daarna ga je zelf aan de slag. Kantklossen is een techniek die al eeuwen bestaat, maar nu eerder als hobby word beoefend. Je kunt er niet echt meer de kost mee verdienen. Nochtans is kant een kostbaar ambachtelijk product waarmee je heel wat moois kunt maken. 

Locatie: d'Oude Schole, Ramskapellestraat 86 (Ramskapelle)

Schrijf je hier in voor de workshop van 10u.

Schrijf je hier in voor de workshop van 14u.

Bier brouwen (lezing met proevertje)

Bier

Bierbrouwen is een eeuwenoude traditie in Vlaanderen en vormt een essentieel onderdeel van onze cultuur en geschiedenis.Ook in Nieuwpoort zijn er verschillende lokale bieren bekend. Tijdens deze lezing door een Nieuwpoortse zytholoog (bierkenner) krijg je meer uitleg over het proces en de ambacht van het brouwen van het bier 'Heroes Amazing Blond'. De lezing wordt afgesloten met een proevertje. 

Locatie: City (Foyer), Valkestraat 18

Schrijf je hier in voor de lezing van 10u.

Schrijf je hier in voor de lezing van 14u.

Lukken bakken op traditionele wijze (workshop)

Lukken

 Een traditie van huismoeders in onze regio was het bakken van 'lukken'. Deze overheerlijke boterwafeltjes werden op nieuwjaarsdag onder familieleden uitgewisseld, bij wijze van geluksbrenger ('lukken'). De nieuwjaarswafels werden gebakken op de Leuvense stoof in een speciaal 'lukkenijzer' met het bekende ruitjespatroon. Op Erfgoeddag ben je met het hele gezin welkom bij KVLV Ramskapelle om te leren hoe je deze lukken op traditionele wijze maakt. 
Locatie: d'Oude Schole, Ramskapellestraat 86 (Ramskapelle)

Schrijf je hier in voor de workshop van 10u.

Schrijf je hier in voor de workshop van 14u.

Centrum Ysara & City


Contact:

Dienst Cultuur
Valkestraat 18
8620 Nieuwpoort
058 79 50 00
cultuur@nieuwpoort.be
 
Openingsuren:
Elke werkdag van 8u tot 12u

Volg ons op Sociale Media:
>> Facebook
>> Instagram